Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jako základ k přípravě bylinkového octa použijeme vinný nebo jablečný ocet.Čerstvě nasekané byliny nasekejte a vložte do čistých lahví.Zalejte teplým né však horkým octem a zazátkujte,nejlépe korkovou zátkou.Lahve postavte na parapet na 2 týdny a každý den s ní zaklepte.Po 2 týdnech ochutnejte.Chcete-li mít ocet výraznější chuti,přeceďte a ještě jednou celý proces opakujte.Hotový ocet přeceďte,přidejte do lahve čerstvý výhonek nebo snítku,podle nichž poznáte druh octa.Bylinkový ocet použijte do salátů,marinád a do omáček.

ESTRAGONOVÝ OCET Podle shora uvedeného postupu přidejte do octa kousky česneku a estragonu.Po prvním dnu česnek vyjměte a nahraďte ho 2 čerstvými stroužky,kterénecháte louhovat 2 týdny.přeceďte a nalijte do lahve.

KVĚTINOVÝ OCET Stejně připravte i květinový ocet.Používá se do ovocných salátů a také některých kosmetyckých receptů.Květy zbavte stonků a zelených částí.http://mojerecepty.sk/v_obrazky/ocot.jpg

BYLINY VHODNÉ K PŘÍPRAVĚ OSTA
 
bazalka,bobko výlist,česnek,estragon,fenykl,kopr,majoránka,máta,meduňka,rozmarýna,saturejka,tymián  

KVĚTY VHODNÉ K PŘÍPRAVĚ OCTA

 
hvozdíky a karafiáty,černý bez,levandule,korunní lístky růží,rozmarýna,tymián,violka vonná,řeřicha,petrklíč

OCTOVÉ SMĚSI

Květiny lze různě kombinovat.Stačí trocha šikovnosti a fantazie.Nabízíme několik zajímavých kombinací:

1díl estragonu a 2 díly meduňkyhttp://www.bylinnelaznicky.cz/image/koupele/medunka.jpg  http://olharfeliz.typepad.com/photos/uncategorized/estragon_artemisia_dracunculus.jpg

1díl bazalky a 2 díly krvavce totentu http://botanika.wendys.cz/kytky/prew.php?../foto/O112_0.jpg http://www.fruitisimo.net/fresh/img/zelenina11.jpg

1díl estragonu,bazalky a pažitky a 2díly tymiánu,krkavce totentu a 1 stroužek česneku

KVĚTINOVÉ OCTY:

Postupujte stejně jako při přípravě pikantních,kořenitých octů          http://www.chytrazena.cz/obrazky/admin/clanek/kv/kvet-levandule-detail.jpg

1 díl levandulových květů a1 díl květů aloisie

1 díl levandulových květů a 3 díly korunních lístků růží

1 díl růžových karafiátů a 1 díl květů rozmarýny,2díly korunních lístků růží a 2 díly květů černého bezu

 

NAKLÁDANÝ KŘEN

mladé,větší nepoškozené kořeny křenu očistěte a omyjte.Nastrouhejte nebo rozmixujte a dejte do malých sklenic.Zalijete slaným octem,který si připravíte z 1 čajové lžičky( 5ml)coli  a(275ml)octa.Zavíčkujte apo měsíci můžete konzumovat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář